Ανασφάλιστα ανήλικα τέκνα, Έλληνα εργαζόμενου στη Βουλγαρία

Ανασφάλιστα ανήλικα τέκνα, Έλληνα εργαζόμενου στη Βουλγαρία

Αρ. Πρωτ. 16080/11.05.2011

Προς την Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


 

Ο κ. Γεώργιος Τσάμαρης είναι Έλληνας πολίτης που εργάζεται στη Βουλγαρία. Το εκεί ασφαλιστικό σύστημα, βάσει της Νομοθεσίας, δεν του δίνει ένα έγγραφο, το Ε109 για να μπορεί να ασφαλίσει την οικογένειά του που μένει στην Ελλάδα. Τα παιδιά του είναι ανήλικα 4, 6 και 11 χρονών. Έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εκδώσει το Βουλγαρικό κράτος το έγγραφο αυτό χωρίς αποτέλεσμα. Απευθύνθηκε στο ΙΚΑ Δάφνης όπου εκεί ανήκει ασφαλιστικά τα τελευταία 20 χρόνια και ρώτησε, αν μπορεί να ασφαλίσει την οικογένειά του με τα Βουλγαρικά ένσημα του απάντησαν ότι μπορεί. Σε συνεργασία με το ΙΚΑ Δάφνης έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να πάρει το Ε109, όμως η Βουλγαρία δεν το εξέδωσε. Απευθύνθηκε επίσης στο Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ελλάδα και πήρε την ίδια απάντηση.

Μέχρι σήμερα τα ανήλικα παιδιά του εξακολουθούν να είναι ανασφάλιστα δεν μπορεί να τα γράψει στο σχολείο, δεν μπορούν να κάνουν τα εμβόλιά τους γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Το ΙΚΑ Δάφνης και το Γραφείο Εξωτερικών Υποθέσεων που είναι αρμόδιο στα ασφαλιστικά θέματα είπαν ότι δεν έχουν άλλη τέτοια περίπτωση σαν τη δική του και δεν μπορούν να κάνουν κάτι.        .

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Είναι δυνατόν ένας Έλληνας πολίτης που εργάζεται στη Βουλγαρία, ένα κράτος μέλος τη Ε.Ε. για να ζήσει την οικογένειά του, να μην μπορεί να ασφαλίσει τα ανήλικα παιδιά του που μένουν στην Ελλάδα μαζί με τη μητέρα τους;

- Είναι δυνατόν να μην έχει μεριμνήσει το υπουργείο για την ασφάλιση των μελών των οικογενειών των Ελλήνων που εργάζονται στο εξωτερικό και οι οικογένειές τους βρίσκονται στην Ελλάδα ανασφάλιστοι;

- Προτίθεται να παρέμβει έτσι ώστε να μπορέσει ο ως άνω πολίτης να ασφαλίσει τα παιδιά του;

Σας επισυνάπτουμε την σχετική επιστολή του ενδιαφερόμενου στην οποία αναφέρει αναλυτικά το ιστορικό της υπόθεσης και Επιστολή μας προς τον Διοικητή του ΙΚΑ για την οποία δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Απάντηση Υπουργείου

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νίκος Νικολόπουλος

Θεόδωρος Καράογλου

Αναστάσιος Καριπίδης